Leposavić: Pet kuća za socijalno ugrožene porodice, asfaltirana još dva putna pravca


Pet socijalno ugroženih porodica, u opštini Leposavić, dobilo je danas ključeve novoizgrađenih kuća, a meštani Sočanice još dva asfaltirana putna pravca. Ključeve je porodicama dodelio gradonačelnik opštine Leposavić, Dragan Jablanović, koji je, takođe, otvorio asfaltirane sočaničke puteve.

 Projekat izgradnje kuća finansiralo je Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Vlade Kosova, koje je sredstva dodelilo svim opštinama na Severu. Vrednost svakog objekta je 25.000 evra. Asfaltiranje puteva finansirano je sredstvima iz Fonda za Sever.


Porodice, koje su danas dobile ključeve svojih novih kuća - nisu krile sreću i emocije.
"Ovo meni mnogo znači, jer smo se mnogo namučili. Hvala svima, to je jedino što mogu da kažem, jer su emocije mnogo jače sada. Mojoj deci ste pomogli da žive kao sva normalna deca," rekla je Snežana Čukić iz sela Ostraće, nadomak Leška, po dobijanju ključeva.
Ona je donedavno zajedno sa suprugom i četvoro dece živela u staroj i oronuloj kući.

I samohrana majka dvoje dece, Zorica Kuzmanović, dobila je danas ključeve kuće u Lešku.
"Ovo je veliki dan za mene i moju decu," kazala je Kuzmanović, dok je jedno od njeno dvoje dece - Vasilije, dodao da je "mnogo srećan, što je dobio novu kuću".

Takođe, među novim vlasnicima kuća su i višečlane porodice u selima Vuča i Majdevo u opštini Leposavić, kao i socijalno ugrožena porodica Zorana Babića koja je donedavno živela u rudničkoj baraki u Belom brdu.

Jablanović: Mladim bračnim parovima obezbeđena egzistencija; u izgradnji još 5 kuća i zgrada sa 12 stanova
Kako su među ovim porodicama i mladi bračni parovi, gradonačelnik Leposavića, Dragan Jablanović, ističe da je na ovaj način njima obezbeđena egistencija.
"Mislim da je ovo prava stvar za opštinu Leposavić i za Kosovo i Metohiju. Prava je stvar da se mladim bračnim parovima obezbedi krov nad glavom, a kasnije da im se pomogne kroz donacije za poljoprivredu. Na taj način, mi im obezbeđujemo ekonomsku egzistenciju," kazao je Jablanović, dodajući:
"Srećan sam, jer je još pet kuća u završnoj fazi, zgrada sa dvanaest stanova u Sočanici, takođe je u izgradnji. Trideset i dve porodice biće smeštene, a njihova egzistencija će biti obezbeđena bez bojazni da će zaposlenje da traže u centralnoj Srbiji, ili negde dalje."

Jevtić: Po 250.000 evra za svaku opštinu na Severu
A zamenica ministra za rad i socijalnu politiku u Vladi Kosova, Mirjana Jevtić, ističe da su objekti rađeni po najvišim evropskim standardima.
"Ovo je memorandum iz prethodne godine, realizovan u ovoj godini. Napravljeno je 10 kuća, vrednost svakog objekta je 25.000 evra. Sve četiri opštine na Severu dobile su po 250.000 evra za izgradnju i rekonstrukciju. Kuće su rađene po najvišim evropskim standardima," kazala je ona.

Otvorena dva putna pravca u Sočanici
Gradonačelnik Leposavića danas je istovremeno u Sočanici otvorio dva putna pravca - jedan prema groblju u ovom mestu, a drugi prema selu Begluk. Vrednost ovog projekta, kojim će biti asfaltirano 12 putnih paravaca u Sočanici, finansiranog iz Fonda za razvoj Severa, iznosi oko 1.100.000 evra.

"Izgradnja puteva započeta je u novembru prošle godine. Ukupno 12 putnih pravaca ima u Sočanici, dužine 10 km, 7 je već završeno. Nastavljamo dalje sa asfaltiranjem ulica u dužini od 3.600 metara u sva tri urbana naselja. Za nekoliko dana, svi putni pravci biće završeni, jer su zemljani radovi već urađeni," kazao je Jablanović.

Nakon otvaranja putnih pravaca u Sočanici, gradonačelnik je sa saradnicima obišao trg i fontanu koji su u izgradnji, kao i stambenu zgradu sa 12 stanova koji bi trebalo da budu dodeljeni mladim bračnim parovima.  

KoSSev

Tagovi: |

Copyright(c)2016. KosINFO. All Rights Reserved. Website developed by zombie.studio