Zabranjena gradnja zida u Severnoj Mitrovici

foto:radio Kontakt Plus

Kosovsko Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja donelo je odluku o zabrani izvođenja radova na zidu, koji je izgrađen u blizini glavnog Ibarskog mosta u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Na zidu je danas na albanskom jeziku istaknuto obaveštenje ministarstva o zabrani daljih građevinskih radova.

foto:KoSSev

Zid visine oko dva metra, koji je podignut prethodnih dana u severnom delu Kosovske Mitrovice izazvao je reakcije zvaničnika u Prištini, a tokom dana bilo je dosta onih koji su sa znatiželjom posmatrali novu građevinu u severnom delu Mitrovice.

Neki od njih iskoristili su priliku i da se fotografišu ispred zida.
Predstavnici Albanaca tvrde da ovaj zid nije deo Briselskog dogovora o restauraciji glavnog Ibarskog mosta i okoline.

Najavljuju njegovo rušenje.

Gadonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić tvrdi suprotno, ističući da je u pitanju potporni zid koji je podignut zbog "nivelacije ulice Kralja Petra I i šetališta koje je u izgradnji".

Građani Mitrovice, Srbi i Albanci, različito komentarišu podizanje zida.

Srbi nisu preterano uzbuđeni zbog toga, a Albanci za novonastalu situaciju okrivljuju međunarodne predstavnike na Kosovu.

Radove na restauraciji glavnog Ibarskog mosta obezbeđuju pripadnici Kosovske policije i Kfora čiji se punktovi nalaze sa jedne i sa druge strane mosta.

Severni deo Mitrovice i sporni zid posetio je danas i gradonačelnik južnog dela Mitrovice Agim Bahtiri koji je kazao da zid nije deo Briselskog sporazuma o slobodi kretanja i da će biti uklonjen.

Rakić danas u Prištini o ovom pitanju razgovara sa predstavnicima EU, a na sastanku su, kako prenose pojedini kosovski mediji, prisutni i čelnici opštine južna Mitrovica.


Radio Kontakt Plus

Tagovi: |

Copyright(c)2016. KosINFO. All Rights Reserved. Website developed by zombie.studio