Vesti: Tači planira da položi venac u Velikoj Hoči


Nakon Goraždevca i Starog Gackog, kosovski predsednik, Hašim Tači, planira da položi venac i na spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima od 1998. do 2000, u Velikoj Hoči, tvrde frankfurtske "Vesti".

"Tačijev obilazak spomen-obeležja posvećen srpskim žrtvama počeo je pre šest meseci, odnosno kada je postalo izvesno da se bliži otvaranje optužnica protiv pripadnika OVK pred specijalnim sudom u Hagu. Zato Srbi veruju da na ovaj način pokušava da zloupotrebi tragičnu poziciju porodica ubijenih i kidnapovanih, a pred međunarodnom zajednicom stekne poene," piše dnevnik.

U nameri da izbegne, ili smanji revolt Srba kakav je izazvao u Goraždevcu i Starom Gackom, Tači je pozvao predstavnike Udruženja porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih Srba da zajedno sa njim odu i polože venac u Velikoj Hoči.

"Porodice su spremne da i sa crnim đavolom razgovaraju i učine sve ne bi li saznali sudbinu najmilijih. S druge strane, Tači nije uradio ništa što bi ukazalo da je njegova namera iskrena. Koliko je godina na vlasti, a nije otkriven nijedan ubica ili kidnaper, tako da je ovde pre svega reč o manipulaciji tugom i očajem porodica. S druge strane, Tači je u priču uvukao i albanske porodice, sa kojima srpske ne žele da naruše šestogodišnju saradnju jer su i oni žrtve," kažu za Vesti neimenovani izvori iz jednog od srpskih udruženja.

Na tri sastanka Tači je predstavnicima porodica kidnapovanih i ubijenih Srba, na koje ih poziva zajedno sa predstavnicima udruženja nestalih Albanaca, uporno objašnjava da nema nikakve veze s ubistvima i otmicama, podseća list.
On 20 godina promoviše sebe kao komandanta OVK, a sada porodice ubeđuje da je bio samo politički komesar, odnosno šef za informisanje.

Koordinator Udruženja za nestala lica na KiM, Milorad Trifunović, mu je kazao da ga ništa ne može uveriti da nije znao za prvo masovno kidnapovanje Srba, rudara Belaćevca, među kojima je otet i Miloradov brat.

Tanjug

Tagovi: |

Copyright(c)2016. KosINFO. All Rights Reserved. Website developed by zombie.studio