Kosovo na svetskoj mapi nebezbjednih destinacija za turiste! 

Mapu Travel Risk Map 2017

Mapu Travel Risk Map 2017 izradili su eksperti organizacije International SOS and Control Risks i za nju je predviđeno da pomogne poslovnim ljudima i turistima u planiranju svojih putovanja. 

Najopasnije zemlje u svetu jesu Sirija, Afganistan i Jemen, dok su najsigurnije one koje i nisu atraktivne za prosečnog turista – Norveška, Švedska i Island, kaže lista za 2017, izrađena prema istraživanju organizacije specijalista medicine i sigurnosti International SOS and Control Risk. 

Zemlje regiona svrstane su u kategorije od niskog do srednjeg rizika. Narandžastom bojom označeni su Kosovo, Sandžak (srbijanski deo) i Preševska dolina. Tom bojom obeležene su zemlje srednjeg rizika. To znači da su tamo prisutni periodično nasilje, protesti i nesigurnost. Tu postoji i sporadičan terorizam, ali i relativno stalna pretnja od društvenog, sektaškog ili rasno orijentiranog nasilja.

Makedonija, Albanija, Crna Gora, Srbija i Bosna i Hercegovina označene su žutom bojom. One su uvrštene u zemlje niskog rizika, gde je stopa nasilnog kriminala mala, a rasni i sektaški sukobi nesvojstveni. Retka su i teroristička dela, a sigurnosne službe i infrastruktura adekvatna. 

Slovenija se nalazi među najsigurnijim zemljama za turiste i putovanja. Stopa kriminala tu je veoma mala, nema nereda niti neko “goni” strance. Sigurnosne službe su dobre, infrastruktura takođe i samo vanredne stvari mogu uznemiriti odmor putnika.    

 Istraživanje sprovedeno među putnicima i onima koji planiraju neko vreme provesti daleko od kuće kaže da 72 posto ljudi smatra da su se rizici putovanja globalno povećali tokom prošle godine. 

Za mnoge destinacije percepcija “opasnog” nanosi ozbiljnu štetu ekonomijama koje zavise od turizma, navodi britanski Independent. Boja kože ili seksualna orijentacija mogu dodatno povećati opasnost za turiste u nekim zemljama. 

Prema ovoj organizaciji, 20 zemalja svrstano je u kategoriju visokog rizika (spisak po abecedi): Afganistan, Burkina Faso, Burundi, Eritreja ,Gvajana, Gvineja, Gvineja, Bisao, Irak, Istočni Timor, Jemen, Južni Sudan, Liban, Liberija, Libija, Niger, Palestina, Sirija, Sjeverna Koreja, Somalija, Srednjoafrička Republika


Info-ks.net

Tagovi: |

Copyright(c)2016. KosINFO. All Rights Reserved. Website developed by zombie.studio