Nikolić sa Lavrovom: Srbija iskreno nastupa u razgovorima sa Prištinom

foto:TanjugSve što smo mogli da damo suštinskoj autonomiji na Kosovu mi smo već dali i dalje ne može da se ide, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru sa Sergejom Lavrovom. Sve što je prihvatljivo Srbiji prihvatljivo je i Rusiji, i Rusija će to podržati, istakao je Lavrov.

Tomislav Nikolić razgovarao je sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom, koji je naglasio da je u pregovorima Beograda i Prištine Rusiji prihvatljivo sve ono što je prihvatljivo Srbiji.


U saopštenju Pres službe predsednika Srbije navodi se da su Nikolić i Lavrov, tokom radnog ručka, u srdačnom, prijateljskom razgovoru, posebnu pažnju su posvetili situaciji na Kosovu i Metohiji.

"Srbija je ispunila sve što je dogovoreno i iskreno nastupa u razgovorima sa Prištinom, dok albanska strana uporno odbija da ispuni svoje obaveze, a posebno odbija da formira Zajednicu srpskih opština, što je potpisala Briselskim sporazumom", podvukao je Nikolić.

Uz to, dodao je Nikolić, zvaničnici Evropske unije ostaju nemi na mnoge akcije Prištine koje su direktno uperene protiv Srbije, ali i protiv pregovora.

"Sada smo došli u poziciju da sve što smo mogli da damo suštinskoj autonomiji mi smo već dali, i dalje ne može da se ide", istakao je Nikolić.

Lavrov je preneo Nikoliću iskrene i prijateljske pozdrave predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, navodi se u saopštenju.

On je rekao da Rusija podržava konstruktivni pristup Srbije pri pregovorima sa Prištinom i da je spremna da konkretno doprinese kompromisu.

"Sve što je prihvatljivo Srbiji prihvatljivo je i Rusiji, i Rusija će to podržati", istakao je Lavrov.

Lavrov je dodao da EU nije imala odgovor na pokušaj uzurpiranja kombinata "Trepča" i slične provokacije kojima Priština s vremena na vreme pokušava da sabotira nastavak pregovora.

Očigledno je da Albanci svesno odbijaju da ispune svoje obaveze, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština, i u tome imaju podršku Evropske unije. To jasno pokazuje koja je strana iskreno stupila u pregovore, naglasio je Lavrov.

Nikolić i Lavrov razgovarali su i o daljim koracima kako bi se sprečio ulazak Kosova u članstvo Unesko i otimanje srpske kulturne baštine u južnoj Pokrajini, kao i o ruskom učešću u izgradnji Hrama Svetog Save u Beogradu.


FoNet

Tagovi: |

Copyright(c)2016. KosINFO. All Rights Reserved. Website developed by zombie.studio