Onkološko odeljenje KBC u Kosovskoj Mitrovici: Broj pacijenata stalno raste

foto:KoSSev


Početkom aprila srpski premijer Aeksandar Vučić je u okviru posete severu Kosova u KBC u Kosovskoj Mitrovici otvorio Odeljenje za onkologiju, jedino te vrste koje je dostupno ne samo pacijentima sa severa, već svim nealbancima koji žive širom Kosova. Sredstva za adaptaciju suterena Klinike za internu medicinu, opremanje aparatima i neophodnim bolesničkim posteljama i kancelarijskim inventarom u iznosu od 11,8 miliona dinara obezbedili su Vlada Srbije, Ministarstvo zdravlja i Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Time su se stekli uslovi za zatvaranje onkološkog dispanzera koji je radio u okviru Doma zdravlja. Odeljenje za onkologiju koje se nalazi u krugu KBC namenjeno je najtežim bolesnicima obolelim od malignih bolesti.  

Ne postoji način kojim se može ublažiti surovo saznanje kada neko boluje od karcinoma. Pred ovom rečju niko ne ostaje ravnodušan. Na žalost, na Odeljenju za onkologiju KBC u Mitrovici imaju pune ruke posla.

Više puta smo obilazili ovo odeljenje proteklih dana u nameri da razgovaramo sa lekarima. Zaticali smo prizor 'odomaćen' za ove prostore - pune čekaonice. Otkrili smo da na odeljenju, uprkos gužvama, radi samo jedan lekar.

Internista onkolog dr Ljiljana Živković radi uz pomoć medicinskih sestara sa pacijentima čiji je broj u stalnom porastu. Za razgovor sa novinarima nema vremena. Stoga smo, umesto sa osobljem ovog odeljenja, razgovarali sa direktorom KBC dr Milanom Ivanovićem.
Na ovom odeljeju leče se pacijenti sa celokupnog prostora Kosova i broj pacijenata i usluga stalno raste, kaže Ivanović. On podseća da su snage NATO-a na prostoru KiM, 40 lokacija bombardovale radioaktivnim uranijumom, što je 6-7 puta više u odnosu na prostor ostalog dela Srbije, gde su bombardovane četiri lokacije. Pored toga, nebezbednost, stresni uslovi, neizvesnost, nemogućnost blagovremenog i adekvatnog zbrinjavanja utiču na porast broja obolelih od malignih bolesti.

Ivanović kaže da će zbog svega toga uskoro još jedan lekar biti angažovan na Odeljenju za onkologiju, jer od aprila, kada je odeljenje otvoreno, broj onih koji ovde traže medicinsku pomoć višestruko je uvećan. Tačan broj obolelih biće poznat kada se za par dana, na kraju godine, budu sumirali rezultati rada KBC.

Inače, Odeljeje raspolaže sa osam postelja i jednom stolicom za lečenje ovakvih oboljenja i gotovo da su svi kapaciteti u toku dana popunjeni, a pacijente koji prime propisanu terapiju, zamenjuju drugi. Njima se uključuje hemoterapija ili terapiju citostaticima.
Pre nekoliko dana Odeljenje onkologije, zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, dobilo je i komoru za citostatike (12.500 evra), koju je nabavilo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. Zahvaljujući razumevanju Ministarstva zdravlja u Odeljenju za onkologiju, zdravstveni radnici koji određuju terapiju citostaticima, biće više zaštićeni, kaže Ivanović.

Snabdevenost ovog odeljenja potrebnim medikmentima je, po rečima Ivanovića, na zadovoljavajućem nivou, bez obzira na poteškoće koje prate ovu oblast. Pacijentima obolelim od malignih oboljenja, kada je nabavka lekova u pitanju, dajemo prednost, kaže Ivanović, dodajući:
"Ipak, desi se da nemamo sve citostatike potrebne pacijentima, koji ih sami nabavljaju ali te troškove refundiraju preko RFZO."

On objašnjava: "Tokom lečenja, ponekad dođe do promene terapije koju nismo planirali prilikom procedure nabavke lekova. S obzirom na to da sve ide preko tendera, teško je precizno planirati takve potrebe, ali je ipak reč o malom broju takvih slučajeva."
Ivanović kaže da je Republički fond za zdravstveno osiguranje doneo odluku da se pacijentima, bez obzira gde su nabavili lek, troškovi refundiraju u celosti. To je sasvim opravdano za ostale delove Srbije gde postoje redovne kontrole rada privatnih apoteka, Međutim, ovde tih kontrola nema.

"Lekovi se nabavljaju na crno, prodaju po znatno višim cenama u odnosu na ostale delove Srbije, pa takva odluka predstavlja nonsens. Poslali smo jedan dopis RFZO da se ta odluka izmeni za prostor Kosova i Metohije, jer će to znatno povećati cene lečenja citostaticima i ugroziti neke druge pozicije u nabavci lekova. Ta odluka je pogrešna i treba je promeniti," ističe Milan Ivanović.

Izlazeći iz Ivanovićeve kancelarije još jednom smo obišli Odeljenje onkologije. Hteli smo da fotografišemo. Možda sa nekim od pacijenata da porazgovaramo. Zatekli smo istu atmosferu kao i ranijih puta - muk i težina, o čemu se ne govori, a kazuje sve - poruku zbog koje nismo fotografisali i nismo pričali. 


KoSSev

Tagovi: |

Copyright(c)2016. KosINFO. All Rights Reserved. Website developed by zombie.studio