Tahiri: Blokiramo sporazum o ZSO jer želimo u ENTSO


Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri i Muhamet Mustafa iz Demokratske lige Kosova (LDK) nisu saglasni oko razloga zbog koga se sporazum o uspostavljanju Zajednice srpskih opština (ZSO) još ne primenjuje.

Naime, Tahiri je izjavila da Priština nije počela da primenjuje sporazum o uspostavljanju ZSO jer, kako kaže, na taj način želi da natera Beograd da prestane da opstruiše članstvo Kosova u Evropskoj mreži operatora prenosnih elektroenergetskih sistema (ENTSO), prenosi danas "Koha ditore".

Tahiri se usprotivila uvođenju recipročnih mera Beogradu na polju energetike, rekavši da bi blokiranje energetskog prenosnog sistema Srbije na Kosovu, kako bi se Beograd primorao da plati nadoknade, ugrozilo energetsku stabilnost u regionu.

Ministarka je, međutim, navela da postoje drugi načini koji bi, prema njenom mišljenju, doprineli da Beograd deluje konstruktivnije i da prestane da opstruiše članstvo Kosova u ENTSO-u, a kao jedan od takvih načina je navela neprimenjivanje sporazuma o uspostavljanju ZSO.

"To što nismo počeli sa primenom sporazuma je protivmera", rekla je Tahiri.

Međutim, Muhamet Mustafa iz LDK reagovao je na izjavu Edite Tahiri, rekavši da, koliko on zna, Priština ne blokira sporazum o ZSO, već ga blokira bojkot Srpske liste u kosovskim institucijama, navodi prištinski list.


Tanjug

Copyright(c)2016. KosINFO. All Rights Reserved. Website developed by zombie.studio