Priština: Kosovski grb u isprave, pa ZSO


KORIŠĆENjE "kosovskih simbola" na dokumentima koje izdaju srpske opštine na severu Kosova - najnoviji je u nizu uslova koji su zvaničnici privremenih institucija u Prištini istakli da bi deblokirali izradu nacrta Zajednice srpskih opština. Takođe, oni i dalje traže da se rasformiraju sve "paralelne" strukture na Kosovu.


Ovim povodom pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Ljubomir Marić izjavio je juče da je izrada nacrta Statuta ZSO u potpunosti u nadležnosti Upravljačkog tima, odnosno predstavnika srpskog naroda na KiM, a da je namera Prištine da nastavi da bude "veoma kreativna u izmišljanju načina da se formiranje ZSO zamrzne pre nego što je i počelo".

- Očekujem da Brisel interveniše. Kada albanski politički predstavnici u medijima iznose uslove za pisanje nacrta Statuta ZSO, to može biti plod njihove potpune neupućenosti u Briselski dijalog i postignute sporazume, izbegavanje formiranja ZSO ili zlonamerni pokušaj da se dijalog i njegova dostignuća obesmisle plasiranjem neosnovanih tumačenja onoga što je dogovoreno - rekao je Marić.

Prema njegovim rečima, ukoliko je Priština želela da bude konstruktivna, trebalo je da stvori zakonodavne pretpostavke za uspostavljanje ZSO, kako je dogovoreno u Briselu.

Pre insistiranja na upotrebi kosovskih simbola, albanska strana je kao uslove za ZSO postavljala i rušenje potpornog zida kod mosta na Ibru, prekid bojkota kosovskih institucija...

PLAKATI NA SEVERU


U IŠČEKIVANjU odluke CIK Kosova o preregistraciji GI "Srpska lista" u partiju i na čije ime će se voditi - na Slavka Simića ili Aleksandra Jablanovića, trvenja između rivala se nastavljaju. Sever KiM juče je oblepljen plakatima na kojima je Jablanović prikazan sa albanskom kapom uz tekst da je "obećao Isi Mustafi da će glasati za vojsku Kosova".

- "Srpska lista" je formirana zbog interesa srpskog naroda, pa su ovi plakati u opštini Leposavić verovatno reakcija naroda - kaže Simić.


Večernje Novosti

Copyright(c)2016. KosINFO. All Rights Reserved. Website developed by zombie.studio