Šta očekuju Srbi na Kosovu od izbora: Beograd zanima "pin kod", a ne želje naroda

foto:Beta

Srbi na Kosovu  uglavnom su ravnodušni i ne očekuju puno od predstavnika u Prištini koje su juče birali, ocenjuje većina sagovornika "Vesti". Tome je, zaključuju oni, značajno doprinela predizborna kampanja, u kojoj su, kako kažu, umesto argumenata korišćeni pritisci, psovke i uvrede.

Đikić: BG vodio kampanju za sebe, a ne za Srbe na KiM-u, posejao podelu na sever i jug
"Pritiskom na Srbe, što medijskim, što fizičkim, a što pretnjama ukidanjem radnih mesta i plata, nosioci vlasti u Beogradu su pokazali da im je do Srba stalo kao do 'pin koda' kojim se pristupa 'budžetskim bankomatima' u Beogradu i Prištini. Na ovaj način, bojim se, da je Beograd Srbima poslao jasnu poruku da na njega ne mogu računati. Pa još ako tome dodamo i najavu promena Ustava Srbije u delu koji se odnosi na KiM, utisak je još mučniji. Konačno, Beograd je u toku ove prljave kampanje koju je vodio za sebe, a ne za nas, definitivno posejao podelu na sever i jug. Sever koji je miljenik Beograda jer lakše može da ga kontroliše, i jug koji je van domašaja instrumenata kontrole i koji je nazivan različitim imenima, od izdajnika do gnjida, vašaka i drugih insekata," ocenjuje predsednik Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice, Alekandar Đikić.

Lazarević: Kada se ne glasa po sopstvenom uverenju već po instrukciji, onda su i očekivanja instruisana
Urednica portala KoSSev iz severnog dela Kosovske Mitrovice, Tatjana Lazarević, za "Vesti" kaže da je lično uverena u to da Srbi "ne očekuju ništa". 
"Govorim pre svega o onima koji su na bilo koji način vezani za budžet Republike Srbije, a pristali su da ispune zahtev svojih nadređenih da glasaju za izabranu listu. Kada neko na izbore na kojima se glasa po sopstvenom uverenju - ide kako bi zaokružio 'instrukciju', teško je govoriti o očekivanjima, jer su onda i očekivanja, pretpostavljam 'instruisana'. Sigurna sam u to da, ipak, ove izbore, ni ovog puta, većina Srba sa Severa i dalje nije doživela kao 'svoje', 'prirodne' izbore u kojima osećaju i iskazuju jasnu potrebu da aktivno učestvuju u izbornom procesu," zaključuje Lazarević. 

Ničić: U ime kosovskih Srba odlučuje Beograd, kampanja bila primitivna, pa građani ravnodušni
Direktor Medija centra u Čaglavici, Budimir Ničić, smatra da su Srbi potpuno ravnodušni i da ne očekuju previše od ovih izbora:
"Ni u kampanji im gotovo niko ništa konkretno nije obećao što bi se odnosilo na pre svega poboljšanje njihovog života. Kampanja je pre svega bila primitivna od strane mnogih učesnika izbora i bila je fokusirana na to ko će koga žešće da ispljuje, izvređa, proglasi izdajnikom i slično, tako da se verujem građanima sve to smučilo i nemaju neka prevelika očekivanja. Ono što takođe utiče na tu ravnodušnost građana je što su postali svesni da se o bitnim procesima na Kosovu srpski predstavnici u kosovskim institucijama najmanje pitaju, jer u njihovo ime odlučuje pre svega Beograd zarad svojih interesa, a oni su tu da samo da aminuju podižu ruku kad im se naredi i snose odgovornost za to."

Dimitrijević: Narod očekuju da im njihovi predstavnici reše nagomilane probleme
Urednik Radio Goraždevca, Darko Dimitrijević, pak smatra da Srbi očekuju da će im njihovi predstavnici rešiti nagomilane probleme.
"Očekivanja našeg naroda su da izaberu prave predstavnike koji će moći da reše nagomilane probleme, što do sada nije bila praksa, već su ti problemi nastavili da se gomilaju. Očekuju da ti ljudi zastupaju njihove interese i da u kosovskom parlamentu imaju mnogo više autoriteta u borbi za svoja prava nego što su ih imali do sada," zaključuje Dimitrijević.


Vesti online

Copyright(c)2016. KosINFO. All Rights Reserved. Website developed by zombie.studio