Nacrt zakona o demarkaciji i izveštaj komisije šalju se Skupštini

Ilustrativna fotografija


Nakon što je saslušao Komisiju za razmatranje granice sa Crnom Gorom, premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, glasao je da izveštaj Bulićija bude prosleđen Skupštini Kosova.

Komisiju koju je angažovao premijer Haradinaj, a koju predvodi Špejtim Bulići, predstavila je svoje nalaze. 

Nakon izlaganja svih članova Komisije zaključeno je da, prema njima, granica nije ona koja je postavljena i predviđena Sporazumom o demarkaciji.  

Nakon predstavljanja, zamenik premijera Enver Hodžaj rekao je da Komisija nije predstavila ništa konkretno i da je bilo mnogo nepravilnosti u dokazima koji su uzeti u obzir.

Međutim, ovaj izveštaj je usvojen i prosleđen na dalje odlučivanje Skupštini. 

Tači: Završava se saga, poslanici da se ujedine za ratifikaciju sporazuma 

Neposredno nakon odluke kosovske vlade da Nacrt zakona o ratifikaciji demarkacije sa Crnom Gorom prosledi kosovskoj skupštini na razmatranje, oglasio se kosovski predsednik, Hašim Tači, koji je pozdravio i ovu odluku kosovske vlade, istovremeno čestitajući. 

"Verujem u, državnom i političkom voljom, izabranim predstavnicima građana, ali pozivamo i sve članove Skupštine Republike Kosovo, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost - da se ujedine u ratifikaciji međudržavnog sporazuma," naveo je takođe.

Današnjom odlukom Vlade, ocenio je on - "završava se saga o sterilnim akademskim raspravama, koje nisu donele nikakve nove argumente, za tri godine su produžile izolaciju građana u zemlji, izazivajući konfuziju i strah kojim Kosovo navodno rizikuje da izgubi teritoriju".

Kako je usvajanje sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom jedan od preduslova za Kosovo da dobije viznu liberalizaciju, Tači je naveo da ratifikacija "stavlja tačku na izolaciju" Kosova i jača međunarodni subjektivitet.

"Sada je vreme za Skupština Kosova da preuzme svoju zasluženu odluku u interesu građana, koji strpljivo čekaju godinama ukidanje viza, odnosno uklanjanje izolacije," zaključio je.

Od kada su u avgustu 2015. godine, Crna Gora i Kosovo potpisali sporazum o "razgraničenju", kosovska opozicija se protivi ratifikaciji ovog sporazuma, smatrajući da se Kosovu "oduzima" preko 8 ha teritorije. Od početka oktobra iste godine započela je bojkot i sprečavala održavanje sednica parlamenta - upotrebom nasilja, uključujući i serijsko bacanje suzavca u samoj skupštinskoj sali, sprečavajući tako sve do sad da se taj sporazum ratifikuje u parlamentu.

Kossev

Copyright(c)2016. KosINFO. All Rights Reserved. Website developed by zombie.studio