U kosovskoj skupštini bez kvoruma prilikom glasanja za budžet za 2018 godinu

Kosovska skupština

Nakon dvodnevne žustre rasprave vlasti i opozicije, poslanici Skupštine Kosova nisu u načelu usvojili nacrt Zakona o budžetu Kosova za 2018. godinu. Usvojeni su nacrti zakona o carinskim merama za zaštitu prava intelektualne svojine i zakona o potvrđivanju finansijskog sporazuma za konkurentnost i spremnost za izvoz između Kosova i Međunarodnog udruženja za razvoj.

Poslanici Skupštine Kosova nisu usvojili u načelu predlog budžeta za narednu godinu. U trenutku glasanja u sali je bilo 60 poslanika što nije bilo dovoljno za kvorum, a od prisutnih, 58 je glasalo za, jedan je bio protiv, a jedan uzdržan. Predsednik Skupštine Kadri Veselji je hteo ponovno glasanje o ovom predlogu, ali je reagovao šef poslaničke grupe DSK Avdulah Hoti koji je rekao da vlast nema podršku skupštine za predloženi budžet i da nema smisla ponavljati glasanje. Veselji je potom odlučio da se o nacrtu budžeta ponovo glasa narednih dana. Poslanici su tokom zasedanja, uglavnom raspravljali o budžetskim davanjima za zdravstvo, obrazovanje i opštine, a opozicija je nastavila sa kritikovanjem nacrta budžeta, smatrajući da je on isti kao i ovogodišnji i da on ne doprinosi ekonomskom razvoju Kosova. S druge strane ministar finansija je branio predlog zakona, tvrdnjom da su analize opozicije netačne i neodržive.

Manjinske stranke su najavile da će u načelu podržati nacrt budžeta, a Srpska lista je navela da će kroz amandamane pokušati da dobije više novčanih sredstava za Ministarstvo za povratak, Kancelariju za pitanja zajednica i opštine sa srpskom većinom.

"Mi od samog početka ove vlade, nikada nismo hteli da se ucenjivački ponašamo prema bilo kome, ali opet poneki, mislim zaborave na trenutak da smo mi koalicioni partneri, da mi predstavljamo Srbe na prostoru Kosova i da imamo legalne i legitimne zahteve kada su u pitanju interesi Srba i to se odnosi na izradu budžeta", izjavio je poslanik Srpske liste Igor Simić.

U skupštinskoj sali je tokom većeg dela zasedanja bilo svega trećina poslanika, a od rukovodstva vlade par ministara i premijer koji je delimično prisustvovao drugom delu zasedanja. Poslanici su odobrili Nacrt zakona o carinskim merama za zaštitu prava intelektualne svojine i Nacrt zakona o potvrđivanju finansijskog sporazuma o projektima konkurentnosti i očekivanja između Kosova i Međunarodnog udruženja za razvoj. Skupština svoj rad nastavlja u četvrtak, kada će se na dnevnom redu naći program vlade od 2017. do 2021. godinu.

RTK2

Copyright(c)2016. KosINFO. All Rights Reserved. Website developed by zombie.studio