Hodžaj: Brisel isto da nagradi i Prištinu i Beograd 

Enver Hodžaj


Potpredsednik kosovske vlade Enver Hodžaj rekao je da je u ime vlade uputio pismo komesaru EU za proširenje Johanesu Hanu u kojem se "izražava zabrinutost Prištine zbog neizvesnosti evropske perspektive za Kosovo u novoj strategiji EK".

Kako piše Koha ditore, Hodžaj u pismu kaže da je neophodno, pre nego što strategija bude finalizovana, "da se utvrde jasne vremenske odrednice i kriterijumi koje Kosovo treba da ispuni tokom procesa integracije".

"Ako učestvujemo u dijalogu i ako smo faktor stabilnosti i mira u regionu, ako ispunjavamo kriterijume, primenjujemo SSP, postavlja se pitanje kako ćemo biti nagrađeni. Za nas je veoma važno da na kraju dijaloga i Kosovo i Srbija dobiju istu nagradu. U svakom drugom scenariju dijalog bi bio besmislen", piše u pismu, a navodi se u pres klipingu Unmika.

Koha takođe piše da je Španija, samo nedelju dana pre usvajanja Strategije proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana, koja bi trebalo da bude usvojena 6. februara u Strazburu, još jednom dovela u pitanje, ne samo ovu strategiju, već i čitav proces, oštro se protiveći uključivanju Kosova u taj proces u kojem se ono tretira kao država. 

Španija je u pismu, u formi "non pejpera" upućenom Evropskoj komisiji, istakla da se protivi upotrebi termina WB6 (skraćenica za šest zemalja Zapadnog Balkana) i navodi da "Kosovo nije deo procesa proširenja", piše prištinska Koha ditore.

U diplomatskim krugovima, navodi ovaj prištinski dnevnik, pominje se čak da Španija razmišlja da se suprotstavi učešću Kosova na samitu EU i lidera zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji.

Tanjug

Copyright(c)2016. KosINFO. All Rights Reserved. Website developed by zombie.studio