Ambasada Mađarske donirala autobuse za prevoz đaka

Autobusi, donacija Budimpešte


Ambasada Mađarske poklonila je opštini Gračanica četiri autobusa koja će se koristiti za prevoz školske dece. Predsedniku Srđanu Popoviću autobuse je danas predao ambasador Laslo Markuz.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović i ambasador Mađarske Laslo Markuz najpre su se sastali u zgradi opštine Gračanica, gde su kako su saopštili imali konstruktivan razgovor oko buduće saradnje i projektima. Govoreći o donaciji autobusa, predsednik Popović je istakao da se radi o vrednom i značajnom poklonu.

„Autobusi će se koristiti za bolji, bezbedniji i udobniji prevoz učenika. Očekujem da će se još više produbiti saradnja između opštine Gračanica i ambasade Mađarske. Srdačno se zahvaljujem ambasadoru Laslu Markuzu, koji Gračanici nije pomogao samo sa ovim autobusima, nego je i ranije pomagao aktivnosti Turističke organizacije u Gračanici, pre svega viteški festival „Šild“. Na današnjem sastanku dogovoreno je da će taj festival pomoći i ove godine, a takođe smo razgovarali i o mogućnostima stipendiranja i studiranja naših studenata u Mađarskoj“, kazao je Popović na ceremoniji primopredaje autobusa.

Ambasador Mađarske Laslo Markuz istakao je da je donacija autobusa rezultat dobre saradnje opštine Gračanica i te ambasade.

„Poslednji put kad smo razgovarali saznao sam da postoje poteškoće u prevozu učenika i tada sam uputio pismo gradonačelniku Budimpešte. Bio sam iznenađen koliko su brzo i efikasno reagovali, tako da je ovo simboličan poklon Budimpešte Gračanici. Mi ovakva vozila još koristimo u gradskom prevozu, tako da se nadam da će deca zavoleti ove autobuse“, kazao je ambasador Markuz.

Predsednik Popović i ambasador Markuz razgovarali su o mogućnostima stipendiranja studenata, koji bi želeli da nastave školovanje u Mađarskoj. Mađarska prema ambasadorovim rečima godišnje dodeljuje 50 stipendija za studente sa Kosova.

„Pozivam studente da se detaljnije upoznaju sa našim programom stipendiranja. Postoji niz mogućnosti na sva tri nivoa u visokom obrazovanju i voleli bi da vidimo studente iz Gračanice. Mađarska ambasada pokriva školarinu, mesečni iznos za svakodnevne potrebe, obezbeđeni su smeštaj i zdravstveno osiguranje, kao i besplatna viza. Konkurs traje do 16. februara“, kazao je ambasador Markuz.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović ambasadoru Mađarske uručio je zahvalnicu, nakon čega je usledila probna vožnja od Gračanice do Lapljeg Sela.

Saopštenje

Tagovi: |

Copyright(c)2016. KosINFO. All Rights Reserved. Website developed by zombie.studio