Ostojić: Rešiti problem s KiM,investicije ne idu gde je haos

Zoran Ostojić


Ekonomija i politika su neraskidivo povezane - investicije ne odlaze tamo gde je haos, ili gde se haos očekuje, zbog čega je važna poruka da Srbija želi da reši kosovski problem, rekao je novinar i bivši funkcioner LDP-a Zoran Ostojić. komentarišući posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Austriji. 

Govoreći o političkoj i ekonomskoj strani posete Vučića Austriji, Ostojić je za Pink rekao da je Austrija tradicionalno istorijski vezana za ovaj prostor i da ima neku odgovornost u podeli poslova u EU za teritoriju bivše Jugoslavije.

"To govori i da su ekonomija i politika neraskadivo vezane zato što biznismeni, novac i investicije ne idu tamo gde je haos, ili se haos očekuje. Prema tome, svakom je u interesu stabilnost, zato je važna ova poruka da mi želimo da rešimo kosovski problem. Kako ćemo da rešimo, kakav će to kompromis biti, ostavljemo vremenu, ali je važno da se ide ka uslovnoj stabilnosti", rekao je Ostojić.

Posle članstva Crne Gore u NATO i nagoveštaja da će se rešiti spor oko imena Makedonije, Ostojić kaže da je rešenje kosovskog problema "ne na dohvat ruke, ali nagoveštava se".

"Rešenjem kosovskog problema završava se i raspad Jugoslavije, i čini mi se da je krajnje vreme da se taj raspad okonča. Zato imam malo strepnju, zbog svega što izgleda dobro, imam strepnju, jer to ne odgovara onima koji nisu za stabilnost i koji bi voleli da, zbog svojih problema, prave haos", rekao je Ostojić. 

Na pitanje kome ne odgovara stabilnost, on je dodao da je to, pre svega, Rusija jer ona ima svoje probleme i "želi nešto s čime bi mogla da trguje, kako što je radila u prošlosti sa Zapadom da bi skinula sankcija ili izgurala priznanje aneksije Krima". 

Ostojić je podsetio da je 23. septembra 1995. tadašnji makedonski predsednik Kiro Gligorov potpisao sporazum sa Atinom, gde prihvaćeno ime BJRM, kojim je Makedonija ušla u UN, a da je u novembru potpisan Dejtonski sporazum kojim je okončan rat u BiH.

U periodu između ta dva događaja, dodao je, pokušan je atentat na Gligorova što, kako je rekao, "pokazuje da kada smo blizu neke stabilnosti, ima neko ko će pokušati da napravi nestabilnost".

Upitan da li povezuje to sa ubistvom Olivera Ivanovića, on je rekao da "apsolutno povezuje s time". 

"Nadam se da će na tome stati", rekao je Ostojić. 

On je napomenuo da pravno obavezujući sporazum, koji EU očekuje da Beograd da potpiše s Prištinom, ne podrazumeva priznanje Kosova, "već najverovatnije ulazak Kosova u UN".

"Niko od nas ne traži da priznamo Kosovo jer ni pet država EU nije priznalo Kosovo", napomenuo je Ostojić.

On smatra da je nezavisnost nametnuta kosovskim Albancima, da bi se sprečilo stvaranje "velike Albanije", što se ne može zaustaviti dok Priština ne prizna granicu sa Crnom Gorom.

"Kada Makedonija uđe u NATO i reši pitanje s Grčkom, priča o velikoj Albaniji će biti završena", rekao je on.

Upitan da li očekuje da Srbija ide ka refendumskom pitanju, Ostojić kaže da je to jedino prihvatljivo jer je to državni interes Srbije da se to reši i okonča raspad Jugoslavije, kako bi Srbija znala gde su joj granice. 

"Samo tako će doći kapital i otvoriti se radna mesta. Samo će tako mladi ostati u zemlji", rekao je Ostojić. 

On je naglasio da je važno da Kosovo ne ostane nerešen problem ili zamrznuti konflikt.

Tanjug

Tagovi: |

Copyright(c)2016. KosINFO. All Rights Reserved. Website developed by zombie.studio