Savet bezbednosti o Kosovu, Zapad za ukidanje Unmika, Rusija i Kina protiv

SB UN


Ubistvo Olivera Ivanovića i pokušaj ukidanja Specijalnog suda za zločine OVK centralne teme rasprave pred Savetom bezbednosti UN. Nova inicijativa Zapada da se promeni format sednica Saveta bezbednosti o Kosovu i mandat Unmika. Rusija, Kina, Kazahstan i Srbija protiv.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić apelovao je na sednici u Njujorku da se sve članice Saveta bezbednosti UN fokusiraju na nalaženje kompromisnog i održivog rešenja za višedecenijski problem Kosova, a da do tada pruže punu podršku misiji UN (Unmik).

Na sednici u UN, na kojoj je razmatran tromesečni izveštaj o radu Unmika, Dačić je rekao da je prisustvo Unmik "od ključnog značaja za izgradnju trajnog mira, stabilnosti i bezbednosti i izgradnju poverenja između zajednica i rešavanje problema sa kojima se suočavaju pripadnici srpske i drugih nealbanskih zajednica". 

Dačić je ocenio da su problemi na Kosovu brojni, a bezbednosna situacija krhka i dodao da su neophodni posvećenost, strpljenje i naporan rad kako bi se to promenilo. On je rekao da će Srbija nastaviti da "preduzima aktivnosti u cilju zaštite svojih nacionalnih i državnih interesa, poštujući osnovne postulate međunarodnog prava, a prevashodno principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao univerzalnih vrednosti kojima se potvrđuju sloboda i jednakost među državama i narodima". 

Dačić je državama koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova zahvalio zbog dosledne podrške i principijelnog poštovanja Povelje UN i rezolucije SB UN 1244, i pozvao one koje su Kosovo priznale, da tu odluku preispitaju i time daju podstrek obema stranama za nalaženje uzajamno prihvatljivog rešenja kroz dijalog. 

Još se čeka na formiranje ZSO

Govoreći o situaciji na Kosovu Dačić je ukazao da, iako je još u avgustu 2013. potpisan Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa kojim je predviđeno uspostavljanje Zajednice srpskih opština, to još nije ostvareno. On je rekao da je Srbija "konstruktivno, posvećeno i odgovorno" učestvovala u dijalogu Beograda i Prištine i "dosledno i u dobroj veri implementirala preuzete obaveze". 

Istakao je da je Srbija spremna da nastavi dijalog, ali da se postavlja pitanje hoće li bilo kakav novi dogovor imati smisla, ako posle četiri i po godine od potpisivanja Briselskog sporazuma, nema ni naznaka o primeni dela koji se odnosi na formiranje ZSO.

Dačić je podsetio i na nedavno ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, rekavši da je taj događaj "dramatično ugrozio sigurnost na Kosovu i Metohiji i potvrdio nužnost prisustva međanarodne zajednice". 

Dodao je da tri nedelje od tog ubistva nema nikakvih informacija, osim izjava pojedinih predstavnika Prištine da se radi o "mafijaško-kriminalnom obračunu" i da ubistvo sigurno nije etnički motivisano što je, dodao je, "samo pokušaj zamagljivanja nesposobnosti ili nespremnosti Prištine da sprovede istragu o ovom gnusnom zločinu". 

Dačić je u govoru podsetio da su kosovske vlasti pokušale da donesu odluku o ukidanju zakona o osnivanju Specijalnog suda za zločine OVK što je izazvalo osudu u međunarodnoj zajednici. 

Uz podsećanje na moralnu odgovornost prema žrtvama i njihovim porodicama, Dačić je naglasio da je "utvrđivanje krivične odgovornosti i kažnjavanje zločinaca imati nemerljivu vrednost u borbi protiv nekažnjivosti i pokazati da je pravda dostižna za sve žrtve i ponovio spremnost Srbije da pruži sve dokaze kojima raspolaže". 

Dodao je da pozicije koje pojedinci "zauzimaju u privremenim institucijama samouprave na Kosovu i Metohiji, ne mogu i ne smeju da budu prepreka ostvarivanju pravde i svakako ih ne oslobađaju krivične odgovornosti za izvršena nedela". U tom kontekstu, Dačić je izrazio zabrinutost zbog nedavne odluke Interpola o brisanju međunarodnih poternica za određenim brojem osoba sa Kosova, medu kojima su i Hašim Tači i Ramuš Haradinaj. 

Dačić je rekao da je Srbija "u iskrenom uverenju da je u odnosima sa Prištinom neophodan odgovoran, realan i racionalan pristup, okrenut ka budućnosti nastavila sa unutrašnjim dijalogom na koji je građane pozvao predsednik Aleksandar Vučić".

Takođe je rekao da se "Srbija nedvosmisleno protivi nastojanjima Prištine da formira Vojsku Kosova" i upozorio da su taj i slični pokušaji vrlo riskantni i potencijalno mogu ozbiljno ugroziti ne samo bezbednost Kosova i dijalog Beograda i Prištine, već i stabilnost čitavog regiona. 

Čitaku: Normalizacija odnosa jedino uz priznanje

Ambasadorka Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama Fljora Čitaku izjavila je da normalizacija odnosa Srbije i Kosova može biti postignuta samo kroz priznanje nezavisnosti Kosova, a što pre Srbija to učini, to je bolje za ceo region.

Mi smatramo da je Strategija proširenja EU na zapadni Balkan trebalo da bude konkretnija što se tiče Kosova, ali nema sumnje gde je naša budućnost, rekla je Čitaku na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Jasno je stavljeno do znanja sa Srbija i Kosovo treba da normalizuju odnose i potpišu pravno obavezujući sporazum, pa je sada više nego očigledno da novi status kvo i zamrznuti konflikt ne predstavljaju normalizaciju, istakla je Čitaku.

Na Kosovu verujemo da je mesto za dijalog u Briselu, rekla je Čitaku, i dodala da želi da potvrdi predanost razgovorima i spremnost da se primeni svaki sporazum postignut u Briselu.

Ujedinjene nacije nemaju ulogu, ali ako žele mogu da zadrže skupu misiju UNMIK, mada poreski novac vaših obveznika može biti iskorišćen na bolji način, rekla je Čitaku.

Čitaku je ocenila da je kosovska nezavisnost nepovratna činjenica i podsetila da je ona proglašena pre deset godina.

Šef UNMIK-a: Značaj dijaloga i normalizacije odnosa

Šef Unmika Zahir Tanin pozdravio je na sednici Saveta bezbednosti UN usvajanje Strategije EU za proširenje na Zapadni Balkan, rekavši da to omogućava put pomirenja, i ocenio da dijalog Beograda i Prištine "može biti pozitivno zaključen". Tanin je rekao da je Strategija EU o Zapadnom Balkanu izazvala različita reagovanja u Prištini, ali je istaknuta važnost evropske perspektive Kosova u EU, i ocenio da to omogućava politički put društvenih reformi, pomirenja i rešenja sporova. 

Šef Misije UN na Kosovu je ukazao i na značaj dijaloga i normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali je ocenio da je u poslednjih godinu dana "ostvaren mali napredak" u formalnim i neformalnim kontaktima dve strane. 

"Godina 2018. može dati novi impuls dijalogu. Dijalog može biti pozitivno zaključen", rekao je Tanin, istakavši značaj sprovođenja dogovora, među kojima je i formiranje Zajednice srpskih opština. 

Rekao je da je ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića izazvalo zabrinutost za stabilnost i na Kosovu, i širom regiona, i da su svi predstavnici međunarodne zajednice ujedinjeni u osudi tog čina. 

"Značajno je što su Beograd i Priština reagovali odgovorno i dele informacije u vezi s ubistvom", rekao je šef Unmika.

Tanin je pozvao političare da prevaziđu razlike i da rade za dobrobit naroda, rekavši da "ostaju mnogi izazovi u vladavini prava", i da je potrebno unaprediti svakodnevni život, rešiti problem nezaposlenosti, korupcije i organizovanog kriminala.

Savet bezbednosti UN će razmatra izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu, u kojem je ocenjeno da su vlasti u Prištini nazadovale u ključnim oblastima i izrazio nezadovoljstvo pokušajima u Skupštini Kosova da se ukine zakon o Specijalnom sudu za zločine Oslobodilačke vojske Kosova.  

U izveštaju o situaciji na Kosovu, koji obuhvata period od 16. oktobra 2017. do 16. januara 2018, navodi se da nedavni pokušaji poslanika da ukinu zakon o Specijalnom sudu podrivaju kredibilitet kosovskog parlamenta. Gutereš je naveo da je ubistvo Olivera Ivanovića izazvalo "šok i gnev" na Kosovu i širem regionu, i dodao da je brzo otkrivanje odgovornih i njihovo privođenje pravdi od ključne važnosti za održavanje "zamaha" ka trajnom miru na Kosovu.

Svi saglasni da je za ubistvo Ivanovića odgovoran kriminal

Kao ilustraciju koliko je Kosovo sazrelo kao država, Čitaku je navela reakciju kosovskog društva i medija na strašno ubistvo Olivera Ivanovića.

Ivanovićevo ubistvo nije izazvalo etničku mržnju na Kosovu, a lokalni građani i mediji, lokalni političari, srpski i albanski, saglasni su u oceni da je za to odgovoran organizovani kriminal na severu Kosova, rekla je Čitaku.

Čitaku je ocenila da je Ivanović bio kontroverzna figura, ali da bez obzira na to "nijedan kamen neće ostati na mestu" dok se počinioci tog zločina ne privedu pravdi.

Kada je reč o Specijalnom sudu, Čitaku je rekla da Kosovo ne beži od obaveza, ali je navela da je na Kosovu za ratne zločine osuđeno više Albanaca nego Srba.

Beta

Tagovi: |

Copyright(c)2016. KosINFO. All Rights Reserved. Website developed by zombie.studio