Han za N1: Beograd i Priština do rešenja sledeće godine

Johanes Han


Komesar za proširenje EU i susedsku politiku Johanes Han izjavio je u intervjuu N1 da očekuje da će sledeće godine Beograd i Priština pronaći održivo pravno obavezujuće rešenje.

"Namerno smo se uzdržali od predlaganja datuma. Razgovori nisu laki, uključenim stranama treba dati prostor da pronađu održivo pravno obavezujuće rešenje. Kao i ceo proces, važniji je kvalitet od brzine", porčio je Han.

On je dodao da nastavak dijaloga nije samo u interesu Srbije, već i Kosova.

"U prošlosti smo mogli čuti na Kosovu: 'Zašto razgovarati? Služi samo evropskim interesima Srbije'. Sa ovom strategijom i Kosovu je u interesu da dođe do normalizacije odnosa sa Srbijom", rekao je Han.

Evropski komesar podseća da je region već danas okružen samo državama članicama EU, te je on sam po sebi u središtu Evrope.

"Mislim da iz bezbednosnih i ekonomskih razloga, političkih i društvenih, ima smisla integrisati ovaj region u EU. Ali to zahteva određene reforme i mere kako bismo uverili naše građane da je svaka nova članica korisna, a ne teret", kaže on.

Han veruje da je ekonomski razvoj važan i da će on pokrenuti reforme u oblasti vladavine prava.

Govoreći o Strategiji za Zapadni Balkan, kao i o 2025. godini koja se pominje, Han je rekao da su vođeni interni razgovori, kako bi se razjasnilo i prikazalo šta je moguće, ostvarivo, pod uslovom da svako odradi svoj posao i posveti se krajnjem cilju.

"Nije to samo do iscrpnih pregovora, već i do samog procesa, a za to je potrebno vreme i nije unapred poznato kada ćemo do cilja doći", rekao je Han.

On dodaje da je zato važno naznačiti moguće vremensko razdoblje.

"Kako bismo, prvo, postigli cilj, i drugo, dali ljudima doznanja da je cilj ostvariv, da je Evropska komisija tome posvećena, a ja sam siguran da je će Evropski savet usvojiti ovu strategiju, tako da se EU obavezuje na ovaj datum, pod uslovom, ponavljam, da svi u vašoj zemlji odrade svoj deo posla", rekao je Han.

On podseća da je u slučaju Srbije konkretna šansa za početak pregovora ostvarena tek nedavno.

"Imajući to u vidu, vaša zemlja već je ostvarila ogroman napredak, ali kao što sam ranije pominjao, potrebno je da dođe do promene u mentalitetu. U ovom regionu još uvek imamo razmišljanje u crno-beloj kategoriji. Ili si pobednik, ili gubitnik", rekao je on..

Han ističe da je u demokratiji kompromis uobičajeni rezultat debate, a kompromis znači da svi daju ponešto, kako bi na kraju dobili mnogo više.

"Ljudi odavde moraju naučiti da se adaptiraju tu i tamo. Mislim da možemo ostvariti napredak, ali ne samo u smislu ekonomskog razvoja, već razvoja na svim poljima. Za sve ovo potrebno je vreme, jer se ne radi o standardnoj proceduri, već o implementaciji određenog modela ponašanja", rekao je Han.

N1

Copyright(c)2016. KosINFO. All Rights Reserved. Website developed by zombie.studio