Më mirë se Obama në 2008

Biden vendos një rekord të votave

Jo të gjitha fletët e votimit janë numeruar ende, por Joe Biden tashmë ka siguruar një rekord: kurrë më parë kaq shumë qytetarë të SH.B.A.-së nuk i kanë dhënë votat e tyre një kandidati.

Ndërsa votat e kontestuara të elektoratit janë në qendër të vëmendjes, Joe Biden ka vendosur një rekord të ri diku tjetër – dhe ka të ngjarë ta zgjerojë atë edhe më tej: asnjëherë më parë një kandidat në zgjedhje në SHBA nuk ka marrë më shumë vota sesa sfiduesi demokrat i Presidentit Donald Trump.

Të mërkurën në mbrëmje, numri i votave të numëruara në të gjithë vendin për Biden tejkaloi shifrën prej 69.5 milion – dhe kështu ishte më i lartë se rekordi i mëparshëm i vendosur nga Barack Obama në 2008

Sidoqoftë, numri i përgjithshëm i votave të Donald Trump është shumë më i lartë se rezultati i tij i fundit i zgjedhjeve. Sipas CNN, Trump përbënte 66.5 milion të votave të numëruara të Mërkurën në mbrëmje. Në vitin 2017 Ai kishte arritur vetëm pak më shumë se 63 milion.

Ka dy arsye për këtë zhvillim: Nga njëra anë, pjesëmarrja e votuesve në SHBA në vitin 2020 është rritur ndjeshëm krahasuar me zgjedhjet e mëparshme presidenciale. Sidoqoftë, edhe popullsia amerikane është rritur vitet e fundit. Sa, një krahasim me zgjedhjet e vitit 2008 e bën të qartë: Në atë kohë, rreth 20 milion më pak njerëz jetonin në SHBA sesa sot – dhe për këtë arsye ka gjithashtu një tendencë për më shume votues të mundshëm

Për më tepër: rezultati i të ashtuquajturës votim popullor në vetvete nuk ka asnjë ndikim në zgjedhjet presidenciale. Faktori vendimtar është shumica në Kolegjin Zgjedhor. Në 2016, për shembull, Hillary Clinton fitoi shumicën e votave në të gjithë vendin, por Trump u bë President.

Related posts

Leave a Comment

I accept that my given data and my IP address is sent to a server in the USA only for the purpose of spam prevention through the Akismet program.More information on Akismet and GDPR.