Rriten fitimet e hoteleve në të gjithë globin, vetëm në Evropë jo

Në një kthesë nga muajt e mëparshëm, fitimi operativ bruto për dhomë në dispozicion (GOPPAR) në SHBA u kthye pozitiv në shkurt dhe me 10.82 dollarë, ishte 675.5% më i lartë se në janar. Megjithëse kërcimi në pozitivitet pasi tetë nga 10 muajt e fundit ishte negativ ishte shkak për festë, GOPPAR në Shkurt është akoma 89.5% më pak se e njëjta kohë e një viti më parë. Sipas HotStats, në hap me rritjen e fitimit ishte një rritje në të dy dhomat dhe të ardhurat totale. RevPAR u rrit…

Read More

Pfizer pret të fitojë 15 miliardë dollarë nga shitja e vaksinës këtë vit

Kompania gjigante farmaceutike Pfizer ka thënë se pret të fitojë 15 miliardë dollarë nga shitja e vaksinës këtë vit, që zhvilloi me kompaninë gjermane BioNTech. Vaksina ishte një nga të parat që u autorizua për përdorim nga vendet, duke përfshirë Britaninë dhe Shtetet e Bashkuara. Shitjet e vaksinave përfaqësojnë një të katërtën e të ardhurave të saj të pritshme për këtë vit. Shumë vende rreth botës janë përpjekur të vaksinojnë popullsinë e tyre për të shpëtuar jetë njerëzish dhe për të ndihmuar në rimëkëmbjen ekonomike. Pfizer po përpiqet të shpërndajë…

Read More

Dogana e Kosovës: Të hyrat gjatë janarit kalojnë 80 milion euro

Dogana e Kosovës ka njoftuar se gjatë muajit janar ka rritur performancën e të ardhurave, duke tejkaluar ato të vitit 2020. Sipas Doganës, mbledhja e të ardhurave gjatë muajit të parë të vitit ka shënuar rritje prej 9.3 për qind. “Gjatë janarit 2020, Dogana e Kosovës ka grumbulluar 73.2 milionë euro, ndërsa raporti i këtij viti tregon 80.1 milionë euro apo 9.3 për qind më shumë”, thuhet në njoftim. Në fund, ky institucion thotë se janari i 2020-së, ishte muaji i vetëm i vitit i pa prekur nga pandemia. “Kjo…

Read More

Shqipëria e 9-ta në botë për eksportin e gështenjës, potenciale për rritjen e fitimeve në zonat e Veriut

Kërkesa në rritje për konsumin e arrorëve dhe kushtet e përshtatshme klimatike për prodhimin e tyre në veri të vendit krijojnë mundësi për fitime në banorët e këtyre zonave. Një studim i profesorëve Drini Imami dhe Engjëll Shkreli, i financuar nga BERZH, vërteton se arroret (dhe veçanërisht gështenja) përbëjnë një burim të rëndësishëm të ardhurash për komunitetet ku bujqësia intensive nuk është e përshtatshme, dhe ku alternativat e punësimit janë të pakta. Sidomos gështenja përbën produktin arror më të rëndësishëm për sa i përket prodhimit dhe tregtisë ndërkombëtare. Të dhënat…

Read More

Punetoret e Postës pa paga! A po shkon Posta e Kosovës drejt falimentimit?

Tash e disa vite, Posta e Kosovës po përballet me probleme financiare të mëdha, mungesa e të hyrave, aktiviteti i ulët ekonomik ndërsa shpenzimet e mëdha, sidomos ato për paga dhe meditje, e nxjerrin Postën e Kosovës me bilanc negativ nga viti në vit. Me 31 gusht 2012, Posta e Kosovës, si njësi biznesi e ndërmarrjes publike Post Telekomi i Kosovës sh.a, është ndarë duke u krijuar si ndërmarrje publike e veçantë Posta e Kosoves sh.a Në momentin e ndarjes Posta e Kosoves kishte 922 puëtorë, ndersa sot Poasta e…

Read More

Fillon ngritja e çmimeve të prodhimit krahasuar me TM2 2020

Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) ka publikuar Indeksin e Çmimeve të Prodhimit (IÇP) për tremujorin e tretë (TM3) 2020 Indeksi i tërësishëm i çmimeve të prodhimit në Kosovë u ngrit për 1.3% në TM3 2020, krahasuar me TM2 2020. Ngritje më të mëdha sipas degëve të veprimtarive ekonomike vërehen te: nxjerrja e xehes së metalit (44.4%); energjia elektrike, gazi, avulli dhe furnizimi me ajër të kondicionuar (2.6%); prodhimi i lëkurës dhe produkteve prej saj (1.8%); prodhimi i pijeve (0.8%); prodhimi i produkteve të fabrikuara metalike, përveç makinerisë dhe pajisjeve…

Read More

Nis gara ndërkombëtare për parkun fotovolkaik të Spitallës

Ka nisur procesi i garës ndërkomëbtare për parkun e ri fotovolkaik të Spitallës. Sipas kryeministrit Rama ky projekt do të rrisë kapacitetet e energjisë diellore. Sipas Ramës ky është vetëm hapi i parë në zonën e Durrësit. Procesi i rindërtimit, por edhe porti i ri i mallrave, sipas tij do të ndryshojë qytetin bregdetar. “Me këtë park bëjmë vetëm hapin e parë që do të shoqërohet me një sërë hapash të tjerë duke filluar nga lagja e re e rindërtimit, që do të jenë po aq mbresëlënëse sa shkollat e…

Read More

ekzekutohen 1 milion euro për pagat e punëtorëve në trepçë

Ministri i ekonomisë dhe ambientit, Blerim Kuqi, përmes një njoftimi në facebook, ka deklaruar se jan ekzekutuar 1 milion euro per pagat e punëtorëve të ndërmarrjes Trepça, Ai gjithashtu ka njoftuar se edhe 100 mijë euro të tjera do të transferohen më vonë. “Minsitria e Ekonomisë dhe Ambientit në mëngjesin e sotëm ka ekzekutuar ndihmën financiare për Trepçën, në vlerë prej 1 milion eurosh. Kjo ndihmë u ekzekutua sot për shkak të teknikaliteteve të bartjes së mjeteve në Ministrinë e Ekonomisë dhe Ambientit. Duhet të sqarohet që pjesa prej 100,000…

Read More