Dënohet Derek Chauvin për vrasjen e George Floyd / Obama: Drejtësia u vendos

Ish presidenti i Shteteve të Bashkuara ë Amerikës, Barack Obama ka postuar në profilin e tij një reagim pasi u shpall fajtor Derek Chauvin për vrasjen e afrikano-amerikanit George Floyd në maj të vitit të kaluar.

Ish-polici i qytetit Mineapolis të SHBA-së, Derek Chauvin 45 vjeçar ishte filmuar duke shtypur Floydin me gju në qafë për më shumë se nëntë minuta.

Ish-presidenti i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Barak Obama, e ka përshëndetur vendimin e gjykatës në Mineapolis.

Përmes një postimi në Facebook, Obama ka shkruar se për gati një vit, vdekja e George Floyd bëri jehonë në të gjithë botën.

Ndër të tjera ai ka shkruar se drejtësia e vërtetë kërkon që ne të pajtohemi me faktin se Amerikanët e Zinj trajtohen ndryshe, çdo ditë.

Ky është postimi i tij në Facebook:

“Sot, një juri në Minneapolis bëri gjënë e duhur.

Për gati një vit, vdekja e George Floyd nën gju e një oficeri policie ka bërë jehonë në të gjithë botën – piktura murale dhe marshime frymëzuese, duke shkaktuar biseda në dhomat e ndenjes dhe legjislacionin e ri. Por një pyetje më themelore ka mbetur gjithmonë: a do të vihej drejtësia?Në këtë rast, të paktën, ne kemi përgjigjen tonë. Por nëse jemi të sinqertë me vetveten, ne e dimë që drejtësia e vërtetë ka të bëjë më shumë sesa një vendim i vetëm në një gjyq të vetëm.Drejtësia e vërtetë kërkon që ne të pajtohemi me faktin se Amerikanët e Zinj trajtohen ndryshe, çdo ditë

Na kërkon të pranojmë që miliona miq, të familjes dhe bashkëqytetarëve tanë jetojnë në frikë se takimi i tyre i ardhshëm me zbatimin e ligjit mund të jetë i fundit. Dhe kjo kërkon që ne të bëjmë punën ndonjëherë mirënjohëse, shpesh të vështirë, por gjithmonë të domosdoshme për ta bërë Amerikën në të cilën e njohim më shumë si Amerikën në të cilën besojmë.Ndërsa verdikti i sotëm mund të ketë qenë një hap i domosdoshëm në rrugën e progresit, ai ishte larg nga një i mjaftueshëm. Ne nuk mund të pushojmë.

Ne do të duhet të ndjekim me reformat konkrete që do të zvogëlojnë dhe eleminojnë përfundimisht paragjykimin racor në sistemin tonë të drejtësisë penale. Ne do të duhet të dyfishojmë përpjekjet për të zgjeruar mundësitë ekonomike për ato komunitete që janë margjinalizuar shumë gjatë.Dhe ndërsa vazhdojmë luftën, ne mund të marrim forcë nga miliona njerëz – veçanërisht të rinjtë – të cilët kanë marshuar dhe protestuar dhe shprehur gjatë vitit të kaluar, duke ndriçuar një dritë mbi pabarazinë dhe duke bërë thirrje për ndryshim.

Drejtësia është më afër sot jo thjesht për shkak të këtij vendimi, por për shkak të punës së tyre.Unë dhe Michelle i dërgojmë lutjet tona familjes Floyd, me shpresën se ata mund të gjejnë paqe. Dhe ne qëndrojmë krah për krah me të gjithë ata që janë të vendosur të garantojnë çdo amerikan masën e plotë të drejtësisë që George dhe kaq shumë të tjerëve janë mohuar”.

Related posts