Ecje nën yje, një përvojë unike që duhet t’a provoni!

Duke ecur natën, dashamirësit e natyrës fitojnë perspektiva të reja ndërsa u shpëtojnë turmave

Për adhuruesit e natyrës, ecja nën yje po del të jetë një antidot i mirëpritur për kohërat pandemike. Duke vizituar kodrat dhe luginat pas perëndimit të diellit, entuziastët në natyrë jo vetëm që fitojnë të gjitha përfitimet shëndetësore të të qenit në natyrë, ata gjejnë shtigje boshe që shpalosen nën një qiell të natës të pakufizuar.
Hiking gjatë natës nuk është e pazakontë. Shumë njerëz shëtisin pasi errësohet për të shkuar në kampe ose për të parë lindjen e diellit nga një majë mali. Ecja nën yje shkon një hap më tej duke përzier shëtitje me ecje nën yje. Në vend që të shkoni në një observator ose të vendosni një teleskop në oborrin tuaj, ecja nën yje ju çon në një udhëtim të shkurtër për të parë yjet nga këndvështrime të ndryshme.
Tani është koha për të provuar një shëtitje pas perëndimit të diellit. 21 Mars shënon ekuinoksin pranveror – dita e parë e pranverës, kur dita dhe nata kanë gjatësi gati të barabartë. Pas kësaj, netët bëhen më të shkurtra në verë.


Pse të shkojmë në një shëtitje me yje?

Pavarësisht nëse jeni duke qëndruar në një mal, me siluetën e peizazhit që inkuadron hënën ose shikoni nga një liqen i errët me yje që reflektojnë mbi ujë, ecja nën yje është shpesh shumë më dinamike sesa shikimi tradicional i tyre.
Për më tepër, ecja nën yje është e mirë për ju. Ka shumë studime që tregojnë përfitimet shëndetësore të të qenit në natyrë. Kalimi të paktën dy orë në javë jashtë, veçanërisht gjatë përfshirjes në aktivitete që përfshijnë «vëmendje pa mundim», mund të ulë presionin e gjakut, rrahjet e zemrës dhe stresin.


(A e përmirëson shëndetin me të vërtetë “ecja nën yjet”? Një skeptik zbulon.)

Ecja gjatë natës ka përfitimin e shtuar të përmirësimit të gjumit, i cili është i rëndësishëm për shëndetin e përgjithshëm, thotë Christina Pierpaoli Parker, një studiuese e sjelljes në Universitetin e Alabama.
Parker thotë se ecja nën yjet punon në dy procese fiziologjike që përcaktojnë cilësinë e gjumit. “Lëvizja dhe stërvitja, të tilla si shëtitjet relaksuese me yje jashtë, mund të nxisin gjumin duke vepruar në makinën e gjumit homeostatik”, e cila ndikon në presionin për të fjetur, thotë ajo. Për më tepër, shëtitjet në mbrëmje mund të kundërshtojnë efektet përçarëse të rritjes së kohës së ekranit në sistemin circadian, mënyra e trupit për rregullimin e ciklit të gjumit.


Hapat brenda natës

Atëherë, si fillon një ecës? Nuk duhet shumë më shumë se një palë çizme të forta.
“Ndërsa teleskopët dhe dylbitë padyshim që kanë përdorimin e tyre, unë gjithmonë i inkurajoj njerëzit të fillojnë me shikimin e yjeve me sy të lirë”, thotë Lintern. “Kur përqendrohemi në diçka të vogël [si dylbi], është një gjendje krejtësisht tjetër mendore krahasuar me hapjen dhe lejimin e vetes që të humbasim në hapësirën e pafund të hapësirës dhe të lëmë mendjet tona të dridhen”
Lintern këshillon të lexoni në qiellin e natës para se të dilni. Aplikacionet celulare falas, të tilla si Star Walk 2, mund të ndihmojnë në identifikimin e trupave qiellorë dhe janë të lehta për t’u përdorur – thjesht drejtojeni telefonin tuaj drejt qiellit për të zbuluar një hartë. Uebsajtet si Sky & Telescope dhe Space Space i NASA-s mbulojnë gjërat themelore, kanë shpjegime të hollësishme mbi yjësitë dhe ofrojnë këshilla për pajisjet. Hapësira poston azhurnime mujore të shikimit të qiellit, kështu që mund të planifikosh dalje rreth ngjarjeve të tilla si dushe meteorësh.


Këto janë mënyrat në të mira për ecje natën.

Pavarësisht nëse shkoni me një grup apo ndërmarrje vetëm, është e rëndësishme të jeni të sigurt. Përtej gjërave të dukshme (merrni një elektrik dore dhe ujë; vishni një maskë dhe mbani gjashtë metra distancë, nëse jeni me të tjerët), udhëzuesi Dafydd Wyn Morgan i Iniciativës së Maleve Cambrian rekomandon marrjen e shtigjeve që keni ecur gjatë ditës. Ai gjithashtu sugjeron të ecni me një mik dhe të lini dikë në shtëpi të dijë detajet e shëtitjes suaj.


Në fund të ditës, këshilla më e mirë është ta bëni atë ngadalë dhe të shijoni udhëtimin.

“Me gjithë kaosin që po ndodh përreth nesh dhe sa çorientues është, një konstante ka qenë qielli i natës”, shpjegon Douglas, i cili ka qenë duke eksploruar vende të njohura afër, të tilla si shkëmbinjtë në Ramsgate, Kent, shumë kohë pas turmave kanë shkuar në shtëpi për ditë. “Të ecësh është një mënyrë mjaft e ndërgjegjshme për të shikuar lart dhe për t’u kujtuar se, edhe pse gjithçka ndihet kaq ndryshe, disa gjëra janë ende të njëjtat.”

Related posts