Lufta kundër koronavirusit: Vaksina Novavax gati 90 për qind efektive

Kompania amerikane Novovax raporton se vaksina e saj mbron 89.3 përqind nga Covid-19. Agjenti, i cili u testua në 15,000 subjekte, është gjithashtu efektiv kundër mutantëve të virusit.
Kompania farmaceutike amerikane Novavax raporton një efektivitet prej 89.3 përqind kundër Covid-19 për vaksinën e saj të koronës pas përfundimit të fazës së tretë dhe të fundit të provës në subjektet e provës në Britaninë e Madhe. Sipas studimit, agjenti gjithashtu punon kundër varianteve të virusit – edhe pse jo aq mirë.
Vaksina mund të luajë një “rol të rëndësishëm” në përballimin e pandemisë, tha shefi i Novavax Stanley Erck. Sipas kompanisë, ilaçi Novavax tregoi një nivel të lartë të efektivitetit kundër mutantit të koronavirusit të quajtur B.1.1.7., I cili u identifikua për herë të parë në MB dhe që është veçanërisht ngjitës.
Me format e mëparshme të virusit, përgatitja tregoi një efektivitet prej 95.6 përqind, me B.1.1.7. një efektivitet i vlerësuar prej 85.6 përqind. Testet në Mbretërinë e Bashkuar kishin 15,000 njerëz të moshës 18 deri 84 vjeç.
Efektiviteti i vaksinës Novavax, nga ana tjetër, është dukshëm më i ulët në një mutant virusi që u zbulua për herë të parë në Afrikën e Jugut dhe konsiderohet të jetë veçanërisht ngjitës. Një studim më i vogël në Afrikën e Jugut me rreth 4,400 subjekte tregoi një efektivitet të agjentit prej vetëm 49,4 përqind.

Related posts