NASA njoftoj se fluturakja zbriti me sukses në mars pas 470 milion kilometra udhëtim nga toka

Mbrëm është bërë e ditur nga Agjencia amerikane e hapësirës, NASA, se Rover Perseverance i NASA-s ka zbarkuar sigurt në Mars pas një udhëtimi nga toka prej 470 milionë kilometrash, ku ishte nisur shtatorin e vitit të kaluar.

Kjo është vizita e tretë në planetin e kuq në pak më shumë se një javë.

Fluturakja Rover dërgoi imazhet e para të vendit të uljes menjëherë pas uljes, gjashtë muaj pas nisjes nga toka.

Fluturakja do të eksplorojë kraterin Jezero, të emëruar sipas qytetit të Bosnjës, pra vendin e një liqeni antik që ekzistonte 3.9 miliardë vjet më parë, dhe do të kërkojë mikrofosile në shkëmbinjtë dhe tokën atje. Misionet pasuese do të kthejnë mostrat e kësaj zone në Tokë nga vitet 2030.

Tani që fluturakja zbritur në Mars, ju mund të ndiqni udhëtimin e tij duke përdorur një hartë interaktive. Çdo imazh i papërpunuar i dërguar nga pajisja këtë javë dhe duke shkuar përpara do të jetë gjithashtu menjëherë në dispozicion të publikut në faqen e NASA-s. 

Perseverance është anija e nëntë kozmike që zbarkon me sukses në Mars – të gjitha nga Shtetet e Bashkuara.

Dy anije kozmike nga Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Kina u futën në orbitë rreth planetit javën e kaluar.

Related posts