Në Shqipëri i reagojnë Kurtit por nuk reagojnë ndaj “Transparency International” i cili thot se atje ligjet miratohen për grupe të interesit

Përmes një postimi në facebook, dje Lideri i Lëvizjes Vetëvendosjes, Albin Kurti ka ngushlluar familjarët e Klodian Rashës, djalit 25 vjeçarë që u vra nga një efektiv policie javën e kaluar. Ai tha se protestat e zhvilluara në Shqipëri kundër vrasjes së Klodianit i ka parë si jehonë kudo mes shqiptarëve.

Në kritikën e z. Kurti u përmenden fajtorët e sistemit në Shqipëri për një degardim dhe zhgënjim tek rinia shqiptare. Ai tha se tani “majat e pushtetit politik e shoqëror, biznesor dhe mediatik” le t’i shohin gabimet e tyre sistematike.

Por postimit të z.Kurti i është përgjigjur Erion Braçe, zëvendësi i Edi Ramës, ku reagimin e Kurtit e ka quajtur legjitimim të dhunës dhe sipas tij, këtu e ka gabim Kurti.

Braçe ka thënë se Kurti e paraqet vetën si të ishte lart, si shpresë, e sipas tij, shqiptarët i kanë vuajtur shumë idhujt që janë paraqitur të tillë. Ai e ilustroi një fotografi të Kurtit me reperin Stresi, që është militant i Partisë Demokratike në Shqipëri.

Por Braçen nuk e kemi parë të ket reaguar deri tani lidhur me raportimin sot të “Transparency International” ku kritikohet Shqipëria se po bën ligje me porosi.

“Sa i përket çështjes për ‘ligjin me porosi’, këto ligje miratohen pas lobimit të korporata apo grupe interesi”, ka thënë
Besar Likmeta, kryeredaktor i BIRN. Ai shtoi se raporti i ” Transparency International” tregon një rënie të demokracisë dhe rritje të korrupsionit në vend.

Sipas tij interesat e popullit nuk vihen në plan të parë.

“Do të thotë që një ligj nuk miratohet në interesin publik nga të zgjedhurit e popullit. Miratohet nga grupe lobimi, korporata ose individë që ndikojnë tek procesi demokratik, i ligjvënies dhe ligjbërjes. Shtyn përpara interesat e tyre ekonomike ose politike, idelogjike”, tha ai më tej.

Ky raport ekzaminon dy faktorë kryesorë që mundësojnë kapjen e shtetit në Ballkanin Perëndimor dhe Turqi: mosndëshkimi për korrupsionin e nivelit të lartë dhe ligjet e bëra personalisht.

Raporti jep një pasqyrë se si gjyqësori në mënyrë joefektive trajton korrupsionin e madh dhe korrupsionin tjetër nga zyrtarë të nivelit të lartë. Ajo gjithashtu tregon se si ky problem dhe ndikimi i panevojshëm në ligj-bërjen në shërbim të interesave private ndihmojnë për të arritur dhe ruajtur kapjen e shtetit.
Po ashtu, në raport është vënë theksi edhe te ligji për lojërat e fatit në Shqipëri. Sipas TI, përfituesit kryesorë të ligjit ishin pesë kompanitë, të cilët e shfrytëzuan edhe pastrim parash.

“Në Shqipëri në vitin 2015, ajo që u prezantua fillimisht si a ligji për lojërat e fatit për të zvogëluar dëmin e shkaktuar nga industria e lojërave të fatit bënë shtytëse për rritjen e industrisë.  
Në dy vjet pas miratimit të ligjit, industria e lojërave të fatit rriti të ardhurat e saj me 68 për qind cent. Përfituesit kryesorë të ligjit ishin pesë kompanitë e lojërave të fatit që dominojnë afërsisht 80 për qind të industrisë (Top Bast, Apex-Al, Astra). Është e mundur që ligji jo vetëm që rriti fitimet e këtyre kompanive, por gjithashtu mund të kenë lehtësuar punën për pastrimin e parave, duke marrë parasysh lidhjet ndërmjet industria e lojërave të fatit dhe krimit të organizuar. Sipas raportit të SHBA 2018 për pastrimin e parave, lojërat e fatit është një nga metodat më të njohura të fshehjes së paligjshme të ardhurat në Shqipëri.
Kështu, përfituesit e ligji mund të përfshijë rrjetet e krimit të organizuar dhe politikanë që financojnë fushatat e tyre me të tillë parash”, thuhet ndër të tjera në raport.

Related posts