OBSh vjen me një statistikë për ata që braktisin duhanin

Sipas përceptimit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë këtu janë disa efekte pas disa kohe, kur ju vendosni ta lini duhanin shkruhet në faqen e internetit fondazioneveronesi.it.

Ka përfitime të menjëhershme dhe afatgjata për të gjithë duhanpirësit duke lënë duhanin:

Brenda 20 minutash rrahjet e zemrës suaj ngadalësohen dhe presioni juaj i gjakut bie.

Pas 12 orësh niveli i monoksidit të karbonit në gjak kthehet në normalitet.

Nga 2 deri në 12 javë përmirësohet qarkullimi dhe rritet funksioni i mushkërive.

Nga 1 deri në 9 muaj pas lënies së duhanit, kolla ulet ndjeshëm.

Pas një viti rreziku i sëmundjes koronare të zemrës përgjysmohet në krahasim me atë të një duhanpirësi, ndërsa nga 5 deri në 15 vjet pas lënies së duhanit, rreziku i goditjes në tru zvogëlohet si ai i një joduhanpirësi.

Pas 10 vitesh rreziku i kancerit të mushkërive bëhet gjysma e atij të duhanpirësit dhe rreziqet e kancerit të gojës, fytit, ezofagut, fshikëzës, qafës së mitrës dhe pankreasit zvogëlohen.

Pas 15 vitesh rreziku i sëmundjes koronare të zemrës është i ngjashëm me atë të dikujt që nuk ka pirë kurrë duhan.

Gjithmonë ia vlen të ndalesh. Në çdo moshë, njerëzit që kanë zhvilluar tashmë probleme shëndetësore të lidhura me pirjen e duhanit mund të përfitojnë ende nga ndalimi i cigareve.

Krahasuar me ata që vazhdojnë të pinë duhan: në moshën 30 vjeç: ju fitoni rreth 10 vjet jetëgjatësi, në 40: 9 vjet jetëgjatësi, në 50: 6 vjet jetë më të pritshme, në moshën 60 vjeç: 3 vjet jetëgjatësi.

Nëse vuani nga sëmundje serioze: përfitime të shpejta, janë për ata që kanë pasur një sulm në zemër dhe ndalojnë pirjen e duhanit zvogëlojnë shanset për të pasur një sulm të dytë në zemër me 50%.

Lënia e duhanit zvogëlon rrezikun e tepërt të sëmundjeve të ndryshme që lidhen me pirjen e duhanit tek fëmijët, të tilla si sëmundjet e frymëmarrjes dhe infeksionet e veshit.

Related posts