Pesë fakte magjepsëse për Zelandën e Re

E vendosur në jug-perëndim të Oqeanit Paqësor, Zelanda e Re është e njohur për peisazhet e saj mahnitëse. Zelanda e Re është e apasionuar pas mbrojtjes së tokës dhe kulturës së tyre. Këtu janë pesë fakte magjepsëse për të filluar.

1 Për shkak se ishujt e Zelandës së Re janë kaq të largët dhe të vështirë për t’u arritur, ato ishin zonat e fundit të mëdha të botës që janë të afta të mbështesin njerëzit për t’u vendosur. Njerëzit nga një zonë në Paqësor të njohur si Polinezi ishin të parët që u vendosën në Zelandën e Re. Ata arritën me anije midis 1280 dhe 1350 të e.s., duke lundruar nga rrymat oqeanike, yjet dhe era. Ata zhvilluan identitetin dhe kulturën e tyre të veçantë. Ata u bënë të njohur si Maori.
2 Veprim! Trilogjia Lord of the Rings u filmua tërësisht në Zelandën e Re. Vendi ka një industri të tërë të ndërtuar rreth tifozëve të filmave që duan të shohin personalisht Hobbiton, Rivendell, Mount Doom dhe vende të tjera të Tokës së Mesme.
3 Te Puke e quan veten Kryeqyteti i Kiwifruit të Botës. Ky frut i paqartë është eksporti më i madh hortikulturor i Zelandës së Re. Fruti u mboll për herë të parë në Zelandën e Re në fillim të viteve 1900. Tani ka gati 3,000 pemishte kivi në të gjithë vendin.
4 Zelanda e Re është vetëm një nga tre vendet me një numër të konsiderueshëm të ujerave. (Dy të tjerët janë Islanda dhe Shtetet e Bashkuara.) Ishulli Verior i Zelandës së Re është pjesë e Unazës së Zjarrit, një rreth vullkanesh dhe zonash të prirura për tërmet që rrethon Oqeanin Paqësor.
5 Tane Mahuta është emri i pemës më të madhe kauri në vend. Emri i tij është perëndia Maori i pyjeve dhe zogjve. Pemët Kauri kanë ekzistuar që nga periudha Jurasike dhe janë të rëndësishme për shumë bimë dhe kafshë që jetojnë në ishujt.

Related posts

Leave a Comment

I accept that my given data and my IP address is sent to a server in the USA only for the purpose of spam prevention through the Akismet program.More information on Akismet and GDPR.