Ukraina kërkon që Çernobili tëfutet në UNESCO

Një stacion bërthamor i rrethuar nga rrënoja dhe ndërtesa të braktisura personifikojnë Çernobilin në Ukrainë.

Së shpejti autoritetet kanë kërkuar që ajo të bëhet pjesë e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, duke shpresuar se një caktim i tillë mund të nënkuptojë më shumë fonde dhe më shumë turistë. Qeveria ka filluar një proces që përfundimisht mund ta lejojë atë të aplikojë në organin kulturor, shkencor dhe arsimor të Kombeve të Bashkuara për mbrojtje.

Më 26 Prill, ish-republika Sovjetike shënon 35-vjetorin e katastrofës bërthamore të Çernobilit në 1986, kur një reaktor i vendosur rreth 108 km në veri të Kievit, shpërtheu gjatë një prove.

Rezultati ishte aksidenti më i keq bërthamor në botë që dërgoi re rrezatimi në pjesën më të madhe të Evropës dhe detyroi dhjetëra mijëra njerëz të evakuohen. Tridhjetë e një punëtorë të fabrikës dhe zjarrfikës vdiqën menjëherë pas katastrofës, kryesisht nga rrezatimi.

Mijëra të tjerë më vonë iu nënshtruan sëmundjeve si kanceri, megjithëse numri i përgjithshëm i vdekjeve dhe efektet shëndetësore afatgjata mbeten një temë e debatit intensiv. Ministri ukrainas i Kulturës Oleksandr Tkachenko është shprehur se vendosja e Çernobilit në listën e trashëgimisë së UNESCO-s është një hap i parë dhe i rëndësishëm që mund të shihet shkëlqyeshëm si një destinacion unik me interes për të gjithë njerëzimin.

Rëndësia e zonës së Çernobilit qëndron përtej kufijve të Ukrainës. Nuk ka të bëjë vetëm me përkujtimin, por edhe me historinë dhe të drejtat e njerëzve. Pjesa më e madhe e zonës përreth impiantit bërthamor të braktisur është një shkretëtirë. Të gjitha ndërtesat në Pripyat, një qytet fantazmë që dikur ishte shtëpia e 50,000 njerëzve kryesisht duke punuar në fabrikë, ka nevojë për rindërtim./Klan News

Related posts